MLIN KOROSEC (GENERAL)

Allrestaurants - MLIN KOROSEC - Markovci, ESLOVENIA

Dirección: Zabovci 42, 2281 Markovci, ESLOVENIA
Teléfono: +38627660021 Móvil: * Fax: *
Página Web: http://mlin-korosec.si E-Mail: *

Vzporedno z razvojem žit se je razvijal tudi sistem drobljenja le-teh. V starih časih, ko še niso imeli in poznali takšnih mlinov, kot mi danes, so mleli in trli žito na najrazličnejše načine.Na začetku je drobljenje potekalo med ploščatimi kamni. V Egiptu so razvili obliko mlina s ploščatim dnom. Rimljani so kasneje mlin izpopolnili, tako da je imel stožčasto dno. Zaradi pomanjkanja sužnjev so uvedli mline, ki jih je poganjala živina.

Na območju današnje Slovenije in ostale srednje Evrope so dolga leta prevladovali mlini na vodni pogon (izkoriščali so moč vodnega toka številnih rek na tem območju). Takšne mline so k nam iz Male Azije razširili Rimljani. Vodnih mlinov se ni ohranilo veliko, predvsem zaradi napredka tehnologije. V severni Evropi pa so bolj izkoriščali moč vetra in mlini na veter so predvsem na Nizozemskem še danes dobro poznani. Kasneje, predvsem v 19. stoletju, so se začeli pojavljati parni mlini, katere so nasledili sodobni mlini na električni pogon. V Sloveniji so mlini prvič omenjeni v 9. stoletju, največji razcvet pa so doživeli v 12. in 13. stoletju. Mline pa naj bi na Slovenskem poznali že pred nemško kolonizacijo, čeprav o tem ni trdnih dokazov. Najprej so se začeli razvijati mlini na vodni pogon, ob rekah in potokih tudi plavajoči mlini, kasneje pa mlini na veter. Najpogosteje so nastajali ob graščinah in tako postali kar grajski mlini.

Allrestaurants - MLIN KOROSEC - Markovci, ESLOVENIA Allrestaurants - MLIN KOROSEC - Markovci, ESLOVENIA Allrestaurants - MLIN KOROSEC - Markovci, ESLOVENIA Allrestaurants - MLIN KOROSEC - Markovci, ESLOVENIA Allrestaurants - MLIN KOROSEC - Markovci, ESLOVENIA
x
X